top of page
  • Hazar Kaya

Ambalajın Yedi Görevi.


Evdışı tükerim ile birlikte hazır ürünlere olan talebin gün geçtikçe arttığının hepimiz farkındayız. Önceden zaman, emek ve kaynak harcayarak yapılan bireysel üretim ve tüketiminin yerini toplu üretim ve tüketim almış durumda.

Ambalajlamada kullanılan materyal seçenekleri çoğaldıkça ambalajlanan ürünlerin çeşitliliği de arttı.

Peki doğru ve sağlıklı paketleme için ambalajlı ürünlerin, ambalajlarının işlevleri ne olmalıdır.

Dayanıklılık: Paketlemenin temel amacı olarak görülen bu özellik ilk sayılabilecek maddalerden. Bu maddeyi biraz daha açmak gerekirse, darbe dayanıklılığı, basınç dayanıklılığı, ısı koşullarına karşı dayanıklılık ve bakteri küf gibi etkenlere karşı dayanıklılık şeklinde sıralıyabiliriz.

Sızdırmazlık ve Geçirmezlik: Ambalajın; gıda hijyeni sağlamak ve ürünün raf ömrünü uzatabilmek gibi bir fonksiyonu vardır. Bunun için Hava, Sıvı, buhar, toz gibi etkilerden korunma çok önemlidir. Gıdanın raf ömrünün uzaması için ambalajın içinde gıdayı koruyabilecek gazlar kullanılır, gıdaya göre vakum yaparak ambalaj içi havayı alma bu yöntemlerden biridir.

Bir Araya Getirme: Üretim aşamasından sonra güvenli istifleme sağlalanabilmesi ve trasfer edilebilmesi için iç içe geçen ambalajlar kullanılmaktadır.

Bilgilendirme: Ürününün nasıl tüketileceği, taşıma koşıullarını, üretim, son kullanma tarihi ve içeriği ambalaj üzerinde yer alıyor olması gıda güvenliği açısından en önemli başlıklardan biri.

Pazarlama Tanıtım: Ürünlerin hedef kitleye yönelik satışında ambalajın görünümü çoğu zaman fark yaratmakta. Günümüzde gıda üreticileri ambalajlarını teknik ve grafik olarak benzer ürünlerin arasından ayrıştırararak ürünlerini ön plana çıkarmaya çalışıyor. Günümüzde bu durum bir adım öteye giderek ambalajların tüketiciye ulaştıktan sonra tüketicinin amaçları doğrultusunda ambalajı kullanmaya devam etmesini sağlayabilmek olmuştur. Böylece firma markasını uzun zaman boyunca tüketicinin bölgesinde yaşatabilmekte.

Güvenlik: Satın aldığınız ürünün daha önce başkaları tarafından yada kaza sonucu açılıp açılmadığını anlayabilmek çok önemlidir. Ayrıca ambalaj bir ürünün istediğiniz markanın, ürünü olup olmadığını anlayabileceğiniz ve orjinalliğini sorgulayabileceğiniz bir araç olma özelliğini de taşımalıdır.

Porsiyon Kontrolü: Artık ambalajlı gıda alırken ürünün besin ve enerj değerlerini ve tüketilen porsiyon miktarına dikkat ediyoruz. Ambalaj sayesinde bu bilgilerin kontrol edilebilmesi önemli konuların arasında yeralıyor.


364 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page