top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

Alüminyum ambalaj tehlikesi!


Gıda maddesi, tüketim aşamasına kadar bir çok süreçten geçiyor. Bu süreçler üretim, işletme, depolama hazırlanma ve servis şeklinde özetlenebilir. Bu süreçler içerisinde gıda güvenliğini tehlikeye atabilecek faktörlerden biride, ürünün depolanması ve taşınması aşamalarında kullanılacak ambalaj metaryelinin ürünün saklama veya taşıma koşullarındaki durumuna uygun olmaması.

Günümüzde ev dışı tüketimin artması ile, tüketimin şekilleri çeşitlenirken ürünlerin depolanması ve taşınması aşamasında kullanılan ambalajların rolleri giderek önem taşıyor.

Bu yazımızda; hemen hemen herzaman dışarıdan sipariş verdiğimizde karşılaşabileceğimiz bir ambalaj türünün, tüketici sağlığı açısından nekadar tehlikeli olabileceğini sizinle paylaşacağız.

Öncelikle bu sembolün ne anlama geldiğini size açıklayalım. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının resmi gazetede yayınlanan "Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Edebilen Madde ve Malzemeler Yönetmeliği" çerçevesinde gıda ile temasa uygun malzemeler de kullanılan semboldur.

Yani özetle, üzerinde bu sembolün yer almadığı her hangibi bir ambalaj gıda ile temas ettiğinde, o gıda yenilebilir veya içilebilir olmaktan çıkıyor.

Gördüğünüz gibi bu sembolün yer almadığı ambalajlar gıda ambalajı olarak kullanılamaz.

Şimdi alüminyum bazlı ambalajdan, bu sembolün neden çıkartıldığına ilişkin araştırma sonuçlarından bahsedelim.

Bu konuda Ondokuz Mayıs Üniversitesinde yayınlanan bir araştırma sonucuna göre; yüksek ısıya ve beklemeye maruz bırakılan alüminyum ambalajlardaki alüminyum maddesinin gıdalara geçtiği gözlemlenmiş.

Araştırmaya göre, yoğun hayat temposu arasında zaman kaybı yaşamamak için ayağımıza çağırdığımız öğle yemeği, alüminyum içerisinde geldiğinde insan sağlığı açısından maruz kalabileceğimiz sağlık sorunları arasında Alzheimer dan tutun, anami, zeka geriği, kemik erimesi ve kanser e kadar bir çok tehdit bulunuyor.

Paket servisi alüminyum gıda kabı ile yapan işletme sahipleri bu durumdan belki habersizler, belkide gelir kaygısı yaşadıkları için bu yöntemi tercih ediyorlar. Unutulmaması gereken tek şey, hiç bir şey insan sağlığından daha değerli değildir!

175 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page