top of page
  • Hilal Sakızlı

Türkiye'nin ambalaj geçmişi.


Ambalajın, Türkiye deki tarihi 1960’lı yıllara kadar dayanmaktadır.1960’lı dönemlerde ambalajın malzemeleri; kağıt, karton, selofan, cam ve ahşaptan oluşmaktaydı. İhracatta ise tahta kutu, sandıklar ve jüt çuvallar kullanılıyor bunun dışındaki malzemeler ise o dönemde maliyeti arttırdığı için lüks malzeme olarak adlandırılıyordu.

1970’li yıllara gelindiğinde ise özellikle ihracattaki önemi ortaya çıkmıştı. Öte yandan aynı dönemlerde diğer ülkelerde de ambalajlama enstitüsünün varlığı söz konusuydu. Buna karşın ülkemizde de 1977 yılında Ambalaj Araştırma Merkezi’ni oluşturma çalışmaları başlamıştı.

Ülkemizde ambalaj sektöründeki ilk gelişme nasıl oldu derseniz; “teneke kutu” dalında meydana geldi. İşletmeler ürettiği ürünün paketlenmesi için kendi ambalajını kendisi üretiyordu fakat bu dönemden sonra ilk defa sadece ambalaj üretimi yapmak üzere işletmeler kurulmaya başlandı. Teneke kutu alanında yapılan bu büyük gelişme sonraları karton ambalaj ve plastik ambalaj alanında da etkilerini gösterdi.

1980’lerde ise ülkemizde ilk kez “pet şişe” üretilmeye başlandı. Pet şişeler o dönemler haliyle önce su ambalajlamada kullanılırken daha sonraları sıvı gıdalarda da kullanıldı. Pet şişenin yani sıra o dönemde alüminyum kutu ülkemizde de üretilmeye başlandı.

Türkiye’de oluklu mukavva sanayisinin kurulması ise Seka’nın 1954 yılında ilk oluklu mukavva fabrikasını işletmeye açması ile gerçekleşti. Fakat oluklu mukavvanın gelişme dönemi 1981-1995 yılları arasında oldu.

411 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page